Bäst patchwork mattor

En bra patchwork matta kan sätta prägel på ett helt rum. Patchwork mattorna i listan ovan består av delar och material från allt mellan 10 till 100 stycken andra mattor. I vissa fall är det restbitar ut mattproduktion, och i andra så handlar det om äldre, återvunna mattor som har tvättats och neutraliserats. Mattorna färgas, klipps och sys ihop för hand, likt ett lapptäcke. Slutligen limmas alla mattbitarna fast och kanterna sys runtom för att skapa stabilitet och hållbarhet.

De bästa patchwork-mattorna är tillverkas av 100% ull och är handgjorda i länder som Turkiet. Kvaliteten för en bra patchwork matta måste vara hög och priset bra. Då varje matta är unik och ingen den andra lik så skiftar varje patchworkmatta i både färg, storlek och mönster.

Vilken patchwork matta är bäst?

Som vanligt med inredning så är det svårt att rent subjektivt säga vilken modell, färg eller variant osm är bäst. För bäst blir det bara om du själv faller för material, mönster och färg. Tänk på att den patchworkmattan som du väljer ska ge dig och din familj glädje och värme i många år framöver. Så titta på den matta du funderar på och känn verkligen efter. Gillar du en matta så gillar du en matta – och då är den mattan bäst – så enkelt är det.

Rekommenderad patchwork matta

Så vilken matta gillar vi bäst? Vi har fallit för många av patchwork mattorna från tillverkaren Louis de Poortere. Vi väljer ut mattan Forget me not i blå denimfärg att rekommendera till dig. Vi bara älskar det klassiska stilrena mönstret på patchwork bitarna. Den blåa och djupa denimfärgen spelar perfekt kontrast mot det svarta mönstret och ger en vintage känsla so minte återfinns hos många andra mattor. Mattans mönster känns verkligen tidslöst och vi tror att den passar jättebra in i de flesta moderna, svenska hem. Denna patchwork matta är tillverkad av lyxig ull och mäktigt bomull-schenillegarn med jacquardväv. Mattan är ca 7 mm tjock och har en härlig tyngd på 1300g/m².

Men det bästa av allt är nog priset på mattan som börjar på 795 kr för minstingen 70×90 cm, 3 995 kr för mellanstorleken 140x 200 cm och endast 14 595 kr för giganten på 280×360 cm. Det finns totalt 8 storlekar och 9 färger att välja mellan – du kan se de flesta i listan på patchwork mattor ovan. Vi tycker personligen om den blåa denim färgen bäst för detta patchwork-mönster – men du kanske tycker om någon annan.

Med en matta som denna från Louis de Poortere så vet vi att vi får en matta av hög kvalitet som kommer hålla i många år. Louis de Poortere som designat Forget me not mattan har över 100 år tradition av att producera mattor. De Poortere väver alltid sina mattor av 100% ull som är av hög kvalitet.

Ytterligare information om patchwork mattor

Patchwork betyder direkt översatt lapptäcke på engelska och mattorna tillverkas traditionellt av äldre mattor som man tagit tillvara på. Patchwork tekniken har funnits till i många år och går till ungefär på följande sätt: Bitar från äldre mattor eller spillbitar från nytillverkning samlas in. Man färgar sedan in bitarna i olika kulörer eller behåller ibland mattans originalfärg. De olika mattbitarna från de gamla mattorna sys ihop för hand och den nya patchwork mattan skapas.

Genom att använda sig av denna lappteknik, så kan mattillverkare skapa unika patchworkmattor från återvunna mattor. Eftersom bitarna som man skapar mattorna av kommer från gamla mattor så är hela processen en sorts återvinning och bra för miljön. En patchwork matta har ett unikt utseende med mycket karaktär och ingen matta är exakt lik en annan.

Eftersom patchworkmattor normalt tillverkas av gamla äkta mattor från Turkiet, så varierar mattornas utseende från varandra. Tänk på att om du shoppar en patchwork matta online så kan alltså utseendet på den matta du får hem skilja sig något på vad du såg på bild i butiken. Mönster och färg ska kännas igen, men förvänta dig alltså inte att få exakt det du ser på bilden. Kontakta alltid butiken först och be om bilder på den matta du vill beställa, om du känner dig osäker.

Patchwork som inredning

Patchworkmattor är en uppskattad inredningsdetalj som passar väl in i både moderna och omoderna hem. För dig som letar efter en vacker, stor och fin matta av högsta kvalitet, så kan en vintage patchwork matta vara ett bra tips. Vintage patchwork ger nämligen ett hem en unik känsla, en större personlighet och drar garanterat blickarna till sig. Låt gärna mattan ta plats och dominera genom att placera den mitt i rummet.

Patchwork mattor görs i alla möjliga storlekar, från de minsta till de allra största. Priset på patchwork kan variera kraftigt. De billigare patchwork mattorna kan vara lika bra som de dyrare. Ibland säljs patchwork mattor nästan som rena konstverk. Vårt råd är som alltid att lyssna på din egna smak och ditt hjärta, för att välja ut den patchwork matta som tilltalar just dig.