Bäst plastmattor

Slitstark, Praktisk & Tålig


En plastmatta kan som sagt användas till att pryda golvet i alla hemmets rum, men klassiskt så använder vi i Sverige plastmattan i hallen och köket. Mattorna är slitstarka så att de håller länge, även under kökets och hallens ibland turbulenta liv. De är med sin glatta yta även mycket enkla att rengöra – till exempel med en trasa eller en mopp. Plastmattans färger har även de en lång livslängd och bleks inte i första stund av slit och släng.

En plastmatta kan du använda både inom och utomhus vilket gör att de passar lika bra i vardagsrummet som på altanen. Men bäst passar ju plastmattan där det krävs en slitstark matta som tål stryk: i köket, i hallen, i badrummet och i barnens rum.

Exklusiva plastmattor är ofta vävda i mjuk plastfolie, medans billigare mattor använder andra tillverkningsmetoder. De flesta av de mattor vi samlat här är av just vävd plastfolie. Plastfolie är både mjukt och hypoallergent (snällt för allergiutsatta eller känsliga personer) samt tvättbart i maskin.

För flera av de Svenska märkena av mattor så råder en stor stolthet i den Svenska tillverkningsprocessen och traditionen. De två största (och enligt oss även bästa) tillverkarna av plastmattor i Sverige är Horredsmattan och Brita Sweden. Båda väver samt designar alla sina plastmattor i Sverige enligt en lång välbevarad tradition.

Brita Sweden använder en häftig jaquardteknik för att väva sina mattor vilket gör att de blir tvåsidiga. Du ser direkt vad vi menar när du för första gången ser en Brita matta. I praktiken innebär det att du enkelt kan vända på din matta när du behöver det eller när du känner för det.

Horredsmattan väver plastmattor med plast som är tillverkad i Sverige och gör detta i samma fabrik där man en gång började, med mycket liknande tekniker.

Storlekar

Mattorna finns i många storlekar vilket gör att man nästan alltid kan få tag på rätt storlek som man behöver.

Plastmattor tillverkas i ett antal mer eller mindre standardiserade bredder där man sedan antingen kan måttbeställa längden på den modell man vill köpa eller beställa utifrån en uppsjö av förskurna längder. Typiska breddmått är 70 cm, 80 cm och 140 cm.

Vilken plastmatta är bäst?

Som vanligt med inredning så är det svårt att rent subjektivt säga vilken modell, färg eller variant som är bäst. För bäst blir det bara om du själv faller mönster och färg. För plastmattor så är en bra matta en som är mycket slittålig och tål tvättas både för hand och i maskin. Vi rekommenderar att välja en plastmatta från Horredsmattan eller Brita då vi litar på deras tillverkningsprocess och långa tradition på den svenska marknaden.

Plastmatta hall

Det finns ett antal alternativ man kan välja för tåliga hallmattor. Det kan vara skönt att ibland ha en lite mjukare matta som är välkomnande och varm. Men ofta så prioriterar vi en praktisk matta som plastmattan. Den är som sagt oerhört slittålig, framförallt kanske i hallen där barnens blöta skor trängs med all den grus, smuts och blöta som de kan medföra.

Vi rekommenderar en mörkare, kanske gråskalig matta som inte skvallrar allt för mycket om grus, sten och sand. Samtidigt kanske du vill ha något som passar just ditt hem i färg och form.

Bäst plastmatta hall

Så vilken matta gillar vi bäst? Vi gillar ju verkligen många av mattorna från Horredsmattan och Brita, och väljer då en av deras med mörkt, gråskaligt mönster. Vi väljer ut mattan Alfie Grafit att rekommendera som plastmatta för hallen till dig. Mattan har det perfekta mönstret till hallen som både är inbjudande, men också kan gömma hallens smuts från blotta ögat. Det täta och varierade mönstret i mörkgrått är inte bara praktiskt utan vi hittar något udda och artistiskt i dess linjer och former.

Priset på mattan är riktigt bra för den kvalitet man får av Horredsmattan: under 600 kr för minsta modellen på 70×100 cm.
Med en matta som denna från Horredsmattan så vet vi att vi får en matta av hög kvalitet som kommer hålla för slit och släng i hallen under många år.

Plastmatta kök

I köket passar en plastmatta helt perfekt då man kan städa upp spill med en trasa och ett enkelt handtag.

Välj ett färgglatt mönster som gör dig glad. Kökets golv tål ofta starka färger och vågade mönster. Låt mattan sticka ut och stjäla lite fokus från ögat. Låt den bjuda på former, färger och en trygghet som inspirerar till gastronomiska stordåd.

Bäst plastmatta kök

Vi gillar ju verkligen färgstarka och svenska plastmattor till våra kök. Passar det i ditt kök så våga satsa på något med mycket färg som kan ge dig glädje när du lagar mat och donar i ditt kök. Det finns som sagt massor av färgglada plastmattor men vi väljer ut mattan Goose Mix Röd att rekommendera som plastmatta för köket till dig. Mattan har ett bländande vackert och tätt mönster av gåsögon (”goose eye”) som man nästan kan drömma sig bort i.

Mattan är riktigt slittålig, är enkel att torka och kommer hålla under många år. Priset är helt ok med 700 kr för en av de små modellerna (70×100 cm). För köket kommer du antagligen vilja ha en större modell: 150×250 cm kostar cirka 3500 kr.